Thursday, September 18, 2008

64. päivä: Ihmisellä on oikeus valita myös työpaikkansa

Pääministeri Matti Vanhanen (Helsingin Sanomat 18.9.) jatkaa hajakeskitetyn omakotitalovaltaisen pääkaupunkiseudun puolustamista ilmastonsuojelun nimissä. Vanhasen mallissa kodit, työpaikat ja harrasteet on siroteltu pitkin pääkaupunkiseutua pieniin keskuksiin.

Vanhanen korostaa sitä, että ihmisillä on oikeus valita asumismuotonsa, joka pääministerin ihanteissa on se oma, itse rakennettu omakotitalo. Mutta hän ei ollenkaan ajattele ihmisen oikeutta valita työpaikkansa. Vanhasen mallissa työpaikat siirretään pieniin keskuksiin pitkin Uuttamaata ja ihmiset työskentelevät niissä työpakoissa, jotka sattuvat sijaitsemaan heidän kotinsa lähellä. Miten tämä on mahdollista?

Minäkin kannatan Vanhasen tapaan kaupunkia, jossa asukkaalla on mahdollisuus kävellä kotoaan kauppaan, kouluun ja kirjastoon, mutta en villeimmissäkään kuvitelmissani uneksi, että Helsingin seudun työpaikat hajasijoittuisivat pääministerin käskystä sopivankokoisiin keskuksiin ja että korkeakoulutetuille kaupunkilaisille löytyisi koulutustaan vastaava työpaikka kotinsa lähellä, kahden aikuisen perheessä kaksi työpaikkaa.

Koska työpaikkojen nopeatahtinen hajakeskittyminen on kovin utopistista, joukkoliikenne on tehtävä houkuttelevaksi työmatkalaiselle. Tähän kuuluu se, että jokaisesta kodista on päästävä bussilla tai raiteita pitkin työpaikalle, usein ja edullisesti. Siksi aseman ympärille rakennettu tiivis, kaupunkimainen asuinalue on ilmastoa rakastavan kaupunkisuunnittelijan valinta. Kun rakennetaan tilaa säästävästi vähän korkeampia taloja, luontoakin säästyy kaikkien asuinalueiden ympäristöstä lähiretkeilyyn ja virkistäytymiseen.

(Julkaistu HS 19.9.)

No comments: