Thursday, March 08, 2007

91. päivä

Tänään julkaistiin Ovaskaisen kolumni Helsingin vihreiden nettisivuilla. Hän kirjoittaa julkaista sektoria uhkaavasta työvoimapulasta. Jos ei ole tekijöitä, ei ole hyvinvointipalveluitakaan.

"Vuoteen 2020 mennessä joka toinen sairaanhoitaja, lääkäri, opettaja, lähihoitaja tai päiväkodin opettaja on jo poissa rivistä," Ovaskainen kirjoittaa. "Pelkästään Helsingin, Espoon ja Vantaan palveluksesta lähtee viidentoista vuoden aikana eläkkeelle noin 30 000 työntekijää."

Näin naistenpäivänä on hyvä myös muistaa, että kuntien henkilöstöstä valtaosa eli lähes 80 prosentia on naisia. Jos sama meno jatkuu, suurin piirtein joka toisen tytön pitäisi hakeutua julkiselle sektorille hoivatyöhön. Tutkimusten mukaan suomalaiset arvostavat kunnallisia palveluita. Mitä sanovat nuoret itse? Karua sanomaa. "Nuoret vierastavat julkisen sektorin töitä," sanoo Ovaskainen kolumnissaan. "Jyty-ammattiliiton teettämässä tutkimuksessa 25-34-vuotiaista yli 50 prosenttia piti yksityisten työnantajien työnantajakuvaa parhaana. Vain alle kymmenen prosenttia nosti kärkisijalle kunnat ja kuntayhtymät." Ei hyvältä näytä.

Tahdon vanhana hoitajan! Ja sitä ennen tahdon vanhemmilleni hoitajat! Enkä mitään burn out -tapausta, vaan työstään ylpeän ammattilaisen. Mistähän löytäisi? Ovaskainen luettelee lisää faktaa: "Uusimman työolobarometrin ennakkotietojen mukaan kuntien henkilöstö pitää työtään selvästi raskaampana kuin muiden alojen työntekijät. Peräti 80 prosenttia kuntatyöntekijöistä kokee työnsä henkisesti rasittavana, kun kaikista palkansaajista niin ajattelee vain puolet."

Tarttis varmaan tehdä jotain? "Raskaaksi koetun työn taustalta löytyy usein epävarmuutta ja epäoikeudenmukaista kohtelua. Ne taas kielivät heikosta johtamisesta, " Ovaskainen muistuttaa. "Kuntien työntekijöistä 24 prosenttia on pätkätöissä. Vaikka määrä on hivenen pienentynyt, se on yhä liian suuri. Kertomukset eri kunnista paljastavat, että pätkätöihin päädytään, koska toimintaa ei ehditä tai osata johtaa ja suunnitella kunnolla. Julkinen sektori on elänyt viimeiset vuodet melkoisessa myllerryksessä. Monet tarpeellisiksikin koetut uudistukset ovat käyneet henkilöstölle raskaiksi, kun muutoksia on johdettu ilman, että henkilöstön kokemuksia olisi muutoksissa hyödynnetty."

Ihmiset haluavat voida töissä hyvin. Jos töissä voidaan pahoin, vaihdetaan työpaikkaa, jos vain pystytään. Julkisten palveluiden takaamiseksi julkisen sektorin täytyy nousta huipputyöpaikaksi, jotta palveluillemme riittää tekijöitä. "Siksi tulevan hallituksen on aloitettava kattava työelämän kehittämisohjelma, jossa hyvä ja oikeudenmukainen johtaminen nostetaan ansaitsemalleen paikalle," vaatii Ovaskainen.

Ovaskaisen työelämäohjelman pääteesit ovat seuraavat:

1. Julkisen sektorin maine kohenee kilpailukykyiseksi, jos se kykenee takaamaan naisvaltaiselle henkilöstölleen oikeudenmukaisen, turvallisen ja työntekijän elämäntilanteen mukaan joustavan työsuhteen sekä työn todellisen vaativuuden mukaisen palkan.

2. Palveluiden henkilöstömäärä on mitoitettava riittäväksi ja vakituisia sijaisia on nykyisestä lisättävä, jotta pätkätöiden määrää voidaan vähentää.

3. Julkisen alan erityiseksi kilpailuvaltiksi on nostettava henkilöstön osaamisen kehittäminen. Vain haasteelliset työt ja niihin valmentavat jatkuvat kehittymismahdollisuudet tekevät kuntien ja valtion tehtävistä arvostettuja ja kiinnostavia.

Lisää Ovaskaisen työelämäajatuksia hänen nettisivuiltaan.

Lisää kahveilla. Naistenpäivän kahvit tänään 8.3. klo 18-20 asukastalo Kaaressa, Viikissä, Tilanhoitajankaari 9. Leivoin aamulla pullaa. Tilaisuudessa myös lyhytfilmejä lapsille. Tervetuloa.

No comments: