Monday, March 12, 2007

95. päivä

Perustulo. Käsite, jota ehkä olen eniten vihreässä politiikassa rakastanut jo 1980-luvulta lähtien, silloin tosin kansalaispalkan nimellä. Tänään Ville Niinistö ja Osmo Soininvaara ovat julkaisseet perustulokeskustelun vauhdittamiseksi uudet laskelmat.

Perustulon tavoite on tehdä kaikki työ kannattavaksi, yksinkertaistaa tukiviidakkoa, poistaa holhousta ja antaa ihmisille enemmän valinnanvapauksia. Perustulon rahoittamiseksi ei kiristetä tuloveroa, muuta kuin kaikkein suurituloisempien kohdalla. Siksi onkin hämmästyttävää, miksi perustulolla on niin sitkeät vastustajansa.

Perustulo ei ole valmis, mutta nyt on minun aikuisiässäni se hetki, jolloin perustulokeskustelu saattaisi liikahtaa toteutukseen päin. "Perustuloon voidaan siirtyä ilman merkittäviä muutoksia nykyiseen tulonjakoon. Se ei ole julkiselle vallalle millään tavalla nykyistä järjestelmää kalliimpi. Raha vain kiertää toisella tavalla kuin nykyään, mutta tehokkaammin," sanovat Ville Niinistö ja Osmo Soininvaara. "Perustulo olisi vastaava edistysaskel työikäiselle väestölle kuin kansaneläke oli eläkeläisille."

Ovaskainen on perustulomiehiä. Hän analysoi perustulon hyötyjä nettisivuillaan: "Nykyisen toimeentulotuen saamisen ehtona on käytännössä joutilaisuus; työntekoa ei ole kielletty, mutta siitä ei jää mitään käteen, koska omat ansiotulot vähennetään suoraan toimeentulotuesta. Perustulo jättäisi omista ansiotuloista noin puolet käteen ja siksi se tukisi myös osa-aikatyötä tai matalapalkkaista työtä tekeviä. Näin se helpottaisi vähemmän koulutettujen työllistymistä ja helpottaisi pian kärjistyvää työvoimapulaa.

Epätyypillisen työn tekijöiden kannalta monet ongelmat syntyvät siitä, että sosiaaliturvajärjestelmämme on rakennettu kokoaikaisen työn varaan. Ainoa keino parantaa lainsäädännöllisesti epätyypillisten työsuhteiden asemaa on niiden tarkasteleminen normaaleina ja tyypillisinä työsuhteina eikä väliaikaisina ja poikkeuksellisina. Perusturva ei saa olla tilapäistä, vaikka työ olisikin.

Perustulo toisi turvallisuutta epävarmuuteen parantamalla esimerkiksi osa-aikayrittäjien sosiaaliturvaa tai keikkatyöläisten tulojen ennustettavuutta. Tiukkojen sääntöjen sijaan ihmisille annetaan vapaus vaikuttaa elämänsä sisältöön. Kukin voi tavoitella parempaa elintasoa itselleen parhaiten sopivalla tavalla: keikkatyöläisenä, satunnaisissa projekteissa tai osa-aikayrittäjinä. Perustulo vahvistaisi kaikkien yrittäjien toimeentuloturvaa, sillä sen saaminen ei edellytä yrityksen lakkauttamista kuten toimeentulotuen saanti usein edellyttää."

No comments: