Tuesday, March 13, 2007

96. päivä

"Terveisiä aamuhuurteesta Sörkästä ja Opintoputken päästä," lähetteli Ovaskainen aamusta. Olen näet päivät töissä, kun taas vaaliväline on kentällä tapaamassa äänestäjiä. Mikäs siellä on ollessa mahtavassa auringonpaisteessa! Ennen iltapäivän sessiota Itäkeskuksessa ja uudelleen Sörnäisissä, Ovaskainen oli kuitenkin käväissyt kotona ja kirjoittanut blogia. Aiheena pääkaupunkiseudun tulevaisuus, mikä onkin tärkeä vaaliteema koko Suomen menestystä ajatellen.

"Tutkija Heikki Helin vahvistaa tämän aamun Hesarissa sen, mikä on kyllä ollut pitkään tiedossa, mutta jota ei haluttu aina sanoa ääneen: Helsingin minimetropolin työpaikat eivät enää synny keskuskaupunkiin, vaan sen naapurikaupunkeihin," huomauttaa Ovaskainen blogissaan ja jatkaa: "Seudun kaupunkien kilpailu veronmaksajista ja työllistävistä yrityksistä näkyy pahimmillaan maankäytössä ja kaavoituksessa. Kun yksi kaupunki houkuttelee asukkaita ja firmoja yhdellä tavalla, toinen kaupunki nokittaa päälle uusilla herkuilla. Ja kaikki tapahtuu samaan aikaan, kun hymyssä suin hyväksytään yhteisiä elinkeinostrategioita ja järjestetään visiokilpailuja yhteisestä maankäytöstä."

Pääkaupunkiseudun kaupunkien kilpailu pitää saada loppumaan. Tämä on tärkeää myös ilmastonmuutoksen hillitsemisen takia. Kun kaupungit kilpailevat, saumattoman joukkoliikenteen varaan rakentuva metropoli on yhä kaukaisempi haave. Omakotialueita kaavoitetaan sinne tänne ja autoistuminen jatkuu. Tälle hommalla täytyy panna piste. Ja se piste tulee vasta, kun kaupungeilla on yhteinen verotus ja hallinto.

Meille muualta tulleille pääkaupunkiseudun kunnat ovat yhtä Helsinkiä kaikki tyyni. Rosa Meriläinen kommentoi Ovaskaisen blogia tuoreeltaan: "Mun biologinen isä asuu Vantaalla ja tapasin varsinkin lapsena sanoa, että isä asuu Helsingissä: mielsin ne ihan samaksi asiaksi." Näinhän se on. Vaikka olen asunut pääkaupunkiseudulla jo vuodesta 1981, kaupunkien rajat eivät ole minulle vieläkään selviä. Näiden vaalien aikana olen oppinut mm. sen että MM-doping-salkustaan kuuluisa Ala-Tikkurila onkin Helsinkiä eikä Vantaata. Tätä ne vaalit teettää, kotiseutu tulee tutuksi.

No comments: