Friday, March 16, 2007

99. päivä


Reilu peli. Tällaista on vaalihenki Helsingin kaduilla. Aamulla testasin syväjäädytystä Hakaniemessä todetakseni, että 45 minuuttia kadulla yhteen menoon ilman hanskoja jäädyttää loppupäiväksi. Ja minä olen sentään talviurheilija. No, myönnettävä on, että olin liikkeellä kevättamineissa. Ovaskaisen esitteitä tuli taas jaettua. Illansuussa jatketaan, ja huomiseksikin vielä riittää esiterippeitä. Ajoitus on tässä kampanjassa natsannut. Kaikki tehdään aikanaan ja kestää sen ajan kuin kuuluukin.

Reiluus on keskeisin vaaliteemamme. Reilut työolot takaavat paremmat palvelut. Kunnon työsuhteet sekä oikeudenmukaisesti johdettu, hyvinvoiva työyhteisö rakentavat tulevaisuuttamme.

Reilussa maailmassa ei kuitenkaan pelkästään ihminen ole keskiössä. Ilmaa yläpuolellamme on vain kymmenen kilometriä (ajatelkaa miten vähän, maata pitkin matkan hölkkää tunnissa) eikä sitä ilmaa ole varaa tuhota, jos ihmiskuntamme aikoo tällä pallolla porskuttaa.

Reiluus on ulotettava kaikkialle. Ilmastonmuutoksen torjumiseksi meidän on jokaisen otettava reilusti vastuutta, jokaisen myös yksin ja yksilönä elämänvalinnoissaan. Valtioiden on otettava vastuuta yksitellen, ilman laskelmointia siitä, mitkä muut valtiot tulevat mukaan päästörajoituksiin.

Reilu kauppa kannattaa. Helsingin vihreiden vaaliohjelmassa olemme linjanneet: "Meille ei riitä, että kaupoissa on myynnissä muutama reilun kaupan hedelmä. Haluamme kaikkien tuotteiden olevan reilusti tuotettuja. Maailmankaupan vapautuminen on lisännyt kauppaa ja aineellista vaurautta niin Suomessa kuin Kiinassa, mutta hinta on ollut kova: ympäristön kiihtyvä saastuminen, kehitysmaiden tehtaiden huonot työolot ja suomalaisen talouden nopea rakennemuutos. Näiden ongelmien ratkaisuun tarvitaan yhteisiä pelisääntöjä. Minimityöehtojen ja ympäristösäädösten tulee olla voimassa kaikkialla maailmassa."

Kai Ovaskainen puhuu uusimmassa blogikirjoituksessaan reilusta kaupasta. Ovaskainen tapasi eilen Reilun kaupan puuvillavastaavan Pirjo Virtaintorpan, joka kertoi reilun kaupan tuotteiden ilahduttavasta lisääntymisestä.

Onneksi, sillä entisinä aikoina, kun reiluna sai melkein pelkästään banaaneja, minulla ei ollut mitään ostettavaa, koska en minä nyt sentään banaaneja alkanut sen takia syödä, että niitä saa reiluna (Syön mustikkaa.)

"Erityisen iloinen Virtaintorppa oli Nanson piakkoin markkinoille tulevasta mallistosta. Siinä on käytetty Reilun kaupan puuvillaa ja se on laatuaan ensimmäinen teollisesti valmistettu mallisto Pohjoismaissa, " kertoo Ovaskainen blogissaan ja lisäksi muistuttaa, että reilun kaupan tuotteiden yleistymisessä julkishallinto on merkittävässä asemassa: "Myynnin lisäämiseksi suomalaiset ministeriöt voisivat seurata Ruotsin ja Norjan esimerkkiä ja siirtyä käyttämään ainoastaan Reilun kaupan kahvia. Hallinnossa ja politiikassahan kahvia tunnetusti kuluu reilut määrät."

Missäs niihin ministeriöihin pääsee vaikuttamaan? Tosiaan! Eduskunnassa hyvinkin. Sinne siis, ehdokas Ovaskainen!

No comments: