Wednesday, December 20, 2006

13. päivä

Venäläinen tuontisähkö ei miellytä kauppa- ja teollisuuministeri Pekkarista, joka ei eilen antanut lupaa sähkökaapelin rakentamiseen Suomenlahdelle. Pekkarinen perusteli kielteistä kantaansa mm. energiaomavaraisuudella. Jo nyt ollaan liikaa Venäjän energian varassa, mikä on paha juttu. Tässä Pekkarinen on aivan oikeassa, mutta huolestuttavia ovat ministerin mietteet ydinvoimasta.

Pekkarinen haluaa lisää kotimaista energiaa. Ydinvoima ei ole kokonaan kotimaista, kun raaka-aine, uraani, tulee ulkoa. Pekkarinen väläyttelikin kotimaisen uraanintuotannon aloittamista. Järkyttävää. Ranskalaisten uraanivaltauksille kauppa- ja teollisuusministeriö on jo ollut suopea Pohjois-Karjalassa, ja nyt on käsittelyssä Itä-Uudenmaalle haettu valtauslupa, josta odotetaan pian päätöstä. Louhintayhtiö Cogema/Areva lienee vahvoilla, vaikka paikallisten maanomistajien vastustus on raivoisaa.

Kotimaista energiaa tulee lisätä, mutta ydinvoima ei ole ratkaisu sen monien riskien takia.

Onnellista on se, että uusiutuvien energianlähteiden potentiaali ylittää Suomessa maan energiantarpeen (asiasta lisää vihreästä ilmasto- ja energiapoliittisesta ohjelmasta). Käyttäkäämme siis niitä. Eli metsä- ja peltoenergiaa, biokaasua, tuulivoimaa, aurinkoenergiaa ja maalämpöä. Ja sillä tarkennuksella, että uusiutuvien energianlähteiden joukkoon ei kuulu turve, vaikka keskustapuolue kovasti yrittää tehdä siitä uusiutuvaa. Turve uusiutuu kivihiilen tahtiin eli käytännössä ei ikinä.

No comments: