Thursday, December 28, 2006

21. päivä

Ensiksi mainospala: lukekaa tämän päivän (28.12.) Hesarin yleisönosastosta kirjoitus Tukehtuuko työ kunnissa kehnoon imagoonsa? Siinä helsinkiläinen kansanedustajaehdokas Kai Ovaskainen uusmaalaisen ehdokaskumppaninsa Pekka Poutasen kanssa ansiokkaasti ruotii kuntien työnantajakuvaa (huono) ja sitä, miten kunnilla käy ohrasesti, jos ne rääkkäävät työntekijöitään nykyiseen malliin. Kohta kunnan nykytyöläiset ovat eläkkeellä, ja kukas sitten tulevaisuudessa töihin tulee, jos kunta ei ole hehkeän houkutteleva työnantaja. Huonosti siinä käy. Jää vanhukset hoitamatta ja lapset opettamatta. Ovaskaisen ja Poutasen mukaan pitää panostaa työhyvinvointiin ja päästää työntekijät vaikuttamaan omaan työhönsä. Ja Hesarista opittuun tapaan loppukaneetti: olen mainitun Ovaskaisen vaalipäällikkö, mutta julkaisen tätä blogia omaan lukuuni eikä ehdokkaalla itsellään ole tähän nokan koputtamista.

Sitten tämä veroasia, josta riittääkin paljon sanottavaa. Siksi tätä tulee palasina, nyt vain aatteellinen perusta. Me Vihreät haluamme uuden kansalaisoikeuden, jota sanomme perustuloksi. Ennen nimi oli kansalaispalkka, mutta kun ajatus ärsytti monia, nimi vaihtui. Ärsyttää perustulo nykyäänkin, sillä hyvillä asioilla on aina vastustajansa. Eivät ne muuten olisi puolustamisen arvoisia.

Perustulon idea on se, että aikuinen ihminen saa tietyn summan rahaa verotta, kansalaisuutensa perusteella. Esim. 400-500 euroa kuukaudessa. Tämä on sivistysvaltion luottamuksen osoitus kansalaiselle, jotta kansalainen saisi elää parhaan tahtonsa ja taitonsa mukaan, omaa itsenäistä ihmisyyttään toteuttaen. Perustuloa saadakseen ei tarvitse osoittaa olevansa köyhä tai kipeä, sen saisimme me kaikki.

Perustulolla yksistään harva elää. Siksi täytyy tehdä muuta työtä. Tässä on perustulon nerous nykymalliin verrattuna. Kaikkea muuta työtä verotetaan, mutta perustulo ei katoa verotuksen myötä, vaan kaikki työ kannattaa ottaa vastaan. Näin pätkätyöläinen tai taiteilijakin pysyy ihmisarvoisen elämän syrjässä kiinni.

Suomi ei mene perustulosta konkurssiin. Keski- ja suurituloisten verotus ei juurikaan muutu, sillä vaikka veroprosentti nousee, kaikilla on pohjana veroton perustulo. Pienituloisten verotus laskee. Malli siis tasaa tuloeroja, mikä on hyvä asia. Sillä miksi emme antaisi toisellekin samaa mitä meillä itsellämme on.

Emme usko, että perustuloon siirrytään yhtäkkiä. Toiset vastustajat tykkäävät, että jengi alkaa pankolla makoilemaan eikä työtä tee. Toisten mukaan perustulo on järjettömän kallista. Näitä epäileviä rauhoittaaksemme ehdotamme erilaisia asteittaisia siirtymiä perustuloon. Yksi sellainen olisi pientuloisten veroale eli se, että alle 1000 euron kuukausitulot olisivat kokonaan verottomia.

No comments: