Sunday, December 17, 2006

Kymmenes päivä

Seuraavaan hallitukseen haluamme ilmasto- ja energiaministerin. Näin linjasi puoluehallituksemme viime kokouksessaan. "Ilman ilmastoa ei ole talouttakaan. Äskettäin Ison-Britannian hallituksen julkaisemassa, ns. Sternin raportissa osoitetaan, että maat voivat menettää jopa 20 prosenttia bruttokansantuotteestaan jos ilmastonmuutoksen torjumisessa ei onnistuta", linjaa puoluehallituksemme.

Nyt, kun ilmastosta puhuvat kaikki muutkin kuin me vihreät, on ainutlaatuinen mahdollisuus tehdä asialle jotain. Ilmastonmuutoksen torjunta vaatii valtavia muutoksia energiantuotantoon, siirtymistä uusiutuviin energialähteisiin ja energiapihin teknologian käyttöönottoa. Tähän tarvitaan valtionohjausta. Tarvitaan myös muutoksia yhdyskuntarakenteeseen ja liikennekäyttäytymisen muutosta. Suomeksi sanottuna joukkoliikennettä ja tiivistä kaupunkirakennetta. Nurmijärvistymisen vastaista taistelua. Tähän tarvitaan kuntienkin tahtoa suunnanmuutokseen.

Hanke tulee ottamaan koville, koska lisäksi ihmisten on muutettava arkikäyttäytymistään ja ulkoapäin tulevan muutosvaatimuksen yksityinen ihminen kokee aina uhaksi. Juuri kun olemme tottuneet pitämään valmiustilassa kaikkia sähkölaitteitamme, niitä pitäisi alkaa sammuttaa. Ne näet kuluttavat kamalasti sähköä. Eli otapa ensimmäiseksi kännykkälaturi pois seinästä, kun se ei ole käytössä. Ja seuraavan lampunvaihdon yhteydessä osta energialamppu. Kuulostaa pieneltä teolta, mutta ei ole sitä. Tulevaisuudessa energiatuhlareita, kuten hehkulamppuja, ei enää myydä. Parasta siirtyä energialamppuihin jo nyt, niin niiden hinnatkin halpenevat nopeasti.

No comments: