Friday, December 29, 2006

22. päivä


Ystäväpiirissäni luetaan Kjell Westön Missä kuljimme kerran -kirjaa, mitä teki varmaan puolet Suomen lukevista ihmisistä joulunpyhinä. Brysselissä työskentelevä kaverini oli juuri puolivälissä omaansa, kun tapasimme porukalla. Hän siirsi kansalaissodan jälkeisen kurjuuden keskellemme.

Kirjassaan Westö kertoo, miten kokonaiset perheet asuivat Suvilahden pimeillä kasarmeilla alle kymmenen neliön kopperoissa, jotka oli toisistaan erotettu hedelmälaatikoilla ja sanomalehtipinoilla. Home riehui ja keuhkot kuihtuivat, kuolema hivutti heikoimpia. Tämä siis vuonna 1922 Suomessa. Mikään tuollainen ei voisi enää toistua yltäkylläisessä Euroopassamme. Vaan kun toistuu. Brysselin-kaverini kertoi, että juuri ennen hänen lomalle lähtöään kaupungista oli löydetty täsmälleen samanlaisissa oloissa eläviä ihmisiä, laittomasti maassa asuvia siirtolaisia.

Tähän on tultu, koska köyhän ja hädänalaisen on yhä vaikeampi päästä maanosaamme laillisesti. Samaan aikaan me eurooppaiset vanhenemme ja eläköidymme emmekä edes ymmärrä kuolla pois pienenevien ikäluokkien jaloista. Mitä me oikein kuvittelemme? Että meillä olisi varaa valikoida tulevia eurooppalaisia maailmassa, jossa talouskasvun painopistealueet siirtyvät yhä selvemmin Euroopan ulkopuolelle. Nyt on aika myöntää totuus ja kehittää laillisen maahanmuuton keinoja sekä myöntää kansalaisuuksia jo Euroopassa laittomasti eläville. Vain näin päästään nykypäivän Suvilahden kasarmeista.

Päivän saarnasta välipäivien hupeihin. Välipäivät ovat omiaan harrastustoimintaan, kuten politiikkaan, siis meille joille politiikka ei ole työtä. Kokoonnuimme taas eilen Ovaskaisen tukiryhmällä nauramaan. Joutessamme kehittelimme yhden ajanvietteellisen kampanjaelementin nettisivuille, ei nyt ihan julkaisuun asti, mutta sen verran pitkälle, että kyllä se jo tammikuussa on valmis. Tämmöisessä tukiryhmässä oleilu on oikein mukavaa. Välillä pidetään bileitä ja kirppareita, jotta ehdokkaalla olisi luontevia paikkoja puhua ihmisten kanssa. Yllä kuva marraskuun lopulta Käpylästä, jolloin osallistuimme katujuhlaan. Ehdokas itse taustalla puhetyössä.

No comments: