Friday, December 15, 2006

Kahdeksas päivä

Tänään on sitten lähetetty joulukortteja. Olen näet jouluihmisiä ja pidän yllä monipolvisia, vuosi vuodelta monimutkaisempia traditioita. Kortit ostan ajoissa, tänä vuonna jo maaliskuussa, ja joulun alennuspostimerkit tilasin itsenäisyyspäiväksi. Postitus jäi viime tippaan, kun hukkasin osoitekalenterini (tai siis säilöin sen tarpeettoman hyvään talteen). Onneksi on sähköinen hakupalvelu, josta lähes kaikki osoitteet sai vaivattomasti. Tähän korttijouluni ei vielä lopu. Minulle lähetetyt kortit arkistoin asianmukaiseen laatikkoon. Jokaiselle lähettäjälle on oma iso kirjekuori, johon säilön kaikki ko. henkilöltä saamani yksityispostin. Ajattelen, että vanhana voin niitä tutkia ja muistella lähettäjiä. Nykyäänhän tosin kukaan ei koskaan kirjoita, ja korttejakin saa enimmäkseen vain jouluna sekä niiltä ystäviltä, jotka tietävät, että säilytän heidän korttinsa.

Suomalainen postilaitos on uskomattoman hieno palvelulaitos, mutta kuinka kauan? Jo nyt sanomalehtien aamukantoon on vaikea saada työvoimaa. Kuka ravaa porrashuoneissa neljänkymmenen vuoden kuluttua? Miten pitkään syrjäseutujen postipalveluja voidaan ylläpitää nykylaajuudessa?

Katselenko puolen vuosisadan päästä (jos elän niin pitkään) korttilaatikkoani ihmetellen, millä vuosikymmenellä tällaisia vielä lähetettiin? Mikä tahansa viestintätapa tai logistinen ketju voi jäädä pois käytöstä teknologiamurroksen takia. Miten vanhenevat ihmiset selviävät murroksesta? Onko heille tarjolla riittävästi opastusta ja voimmeko edes edellyttää, että vanhukset haluavat omaksua uusia viestintätapoja? Miten ihminen, joka ei koskaan ole kirjoittanut kirjoituskoneella, tahtoisi lähettää sähköpostia? Ensi vuonna digitelevisioon siirtyminen tulee olemaan koettelemus vanhuksille. Moni kotiavustaja varmasti kohtaa sen hädän, kun hämmentynyt vanhus ponnistelee kaukosäädinten viidakossa. Vanhenevat suomalaiset tarvitsevat monenlaista tukea. Koska olen korttilaatikkoni kanssa omalla vuorollani ikivanha ja tuen tarpeessa, on parasta vaatia riittävää julkista palveluverkostoa jo nyt. Siihen tarvitaan veroja, palveluammattien arvostuksen nostamista, vakaita työsuhteita ja kunnon palkkaa hoitohenkilöille.

No comments: