Monday, October 06, 2008

81. päivä

Tanssi-lehti julkaisi viikonloppuna kunnallisvaaliehdokkaille tekemänsä kyselyn tulokset. Me vihreät kunnostauduimme innokkaimpina vastaajina, mistä olen ylpeä. Tanssin ammattilaiset painivat Helsingissä kovien tila- ja ansiopaineiden alaisuudessa, ja katsoajakin huomaa sen, sillä tanssiesityksiä löytääkseen täytyy nähdä vähän vaivaa. Tanssilla ei ole yhtä tanssinkeskusta, josta aina löytäisi korkeatasoisia tanssiesityksiä. Monet kyselyyn vastaajinneista olivat kuitenkin myönteisiä tanssin enemmälle tukemiselle. Tiivistelmä kyselystä löytyy Tanssi-lehden nettisivuilta. Julkaisen alla omat vastaukseni kokonaisuudessaan.

1. Minkälaisia uusia linjauksia kaipaat nykyiseen kulttuuripolitiikkaan?

Helsinki on Suomen hienoin kulttuurikaupunki, mihin nähden on häpeällistä, että kaupungin kulttuuriin satsaamat rahat eivät lisäänny. Ylipäätään kaupungilla pitäisi olla nykyistä voimallisempia kulttuuripoliittisia linjauksia, jotka lähtisivät siitä, että kulttuuri on ilmaa jota hengitämme, perusoikeus, joka tekee elämästä elämisen arvoista. Taiteen merkitys pitäisi olla suurempi koulujen opetuksessa alkaen. Nyt taideaineet ovat kouluissa aivan heitteillä.

2. Mitä mieltä olet Helsingin kaupungin 1. kulttuuribudjetin avustusmäärärahojen jakautumisesta yleensä

En kävisi prosenttilaskurisotaa siitä, mille kulttuurin alueelle rahaa jaetaan liian vähän ja mille vähäistä enemmän, koska kulttuuriin varatut rahat ovat ylipäätään liian pienet.

2. tanssimäärärahojen suuruudesta

Tanssille rahaa annetaan armottoman niukasti, mikä nyrppii ainakin minua, koska rakastan tanssin katsomista. Helsingissä toimii myös suurin osa tanssin ammattilaisista, joten siksikin juuri Helsingin pitäisi olla tanssille myönteinen. Lisäksi tanssia harrastetaan täällä todella paljon, joten potentiaalista yleisöä on hurjasti.

3. Miten mielestäsi pitäisi parantaa tanssitaiteilijoiden työskentely-
ja esiintymisolosuhteita Helsingissä?

Tanssijat tarvitsevat kohtuuhintaisia, suorastaan halpoja, harjoittelu- ja esiintymistiloja. Yleisö kaipaa yhtä paikkaa, jossa näkee erilaisia ryhmiä ja erilaisia taiteilijoita, joita ei tarvitsisi etsiä milloin mistäkin esitystilasta.

4. Tarvitseeko tanssitaide oman talon Helsinkiin?

Se mikä tanssilta puuttuu, on tanssin oma Tennispalatsi, jossa voisi miellellään olla muitakin taidemuotoja, vaikkapa taide-elokuvia. Se voisi sijaita esimerkiksi Suvilahdessa, mutta olennaista on kohtuuhintaisuus taiteilijoille, ei mitään Alminsalin hintoja. Tanssista nauttivalle katsojalle olisi helpottavaa, jos olisi yksi
paikka, josta lyötyy monien tanssiryhmien esityksiä. Tanssin Tennispalatsi ei kuitenkaan saa lopettaa tanssiesityksiä lähiöiden kulttuuritaloissa.

No comments: