Wednesday, October 15, 2008

89. päivä: Miksi vaaleissa pitää voittaa?

Tänään alkoi ennakkoäänestys. Me vihreät tähtäämme voittoon Helsingissä. Miksi ihmeessä? Mehän emme ole mitään kiihkokilpailuyhteiskunnan kannattajia, vaan enemmänkin “kaikki osallisiksi” -henkistä porukkaa. Voittaa me kuitenkin aiomme. Ja siihen on hyvä syy.

Demokratiassa enemmistön päätös toteutuu. Vaikka olisimme täydellisen fiksuja ja filmaattisia, se ei riitä, sillä vasta päättäjien enemmistö muuttaa sanat kunnallisiksi teoiksi ja toiminnaksi. Ja me haluamme, että näin tapahtuu. Siksi meitä täytyy olla monta. Siksi täytyy voittaa.

Kun me voitamme, Helsingin ilmastonsuojelu on varmoissa käsissä, energiaa aletaan säästää kaikessa kaupungin toiminnassa ja energiantuotanto suuntautuu uusiutuviin. Tuulivoimaa rakennetaan. Ruuhkamaksut tulevat, ja teillä on turvallisempaa, terveellisempää ja väljempää, kun autoilijat ovat tajunneet, millaista ylellisyyttä on oma (bussin)kuljettaja.

Terveyskeskuksissa on enemmän lääkäreitä ja hoitajia, ja heillä paremmat työolot. Vanhuksille on monipuolisia vaihtoehtoja elämiseen, kotona tai yhdessä muiden kanssa. Köyhimmistä lähimmäisistämme pidetään huolta. Asunnottomille ja päihdekuntoutujille on tukiasuntoja eri puolilla Helsinkiä. Maahanmuuttajilla on töitä ja asuntoja.

Kulttuuri on rikasta ja moninaista. Keskustakirjastoa suunnitellaan ja lähikirjastot pidetään kunnossa. Nuorisolle etsitään tiloja kaikenikäisten nuorten ehdoilla, toisille lähiöistä, toisille isommista toimintakeskuksista.

Ja ennen kaikkea: metsiä ei hakata, rannat jätetään rakentamatta, puistot pidetään kunnossa. Sen sijaan rakennetaan tiivistä ja komeaa kaupunkitilaa joukkoliikenneyhteyksien varaan. Tehdään matalaenergiataloja aina kun pysytään. Vanhoja taloja peruskorjataan kulttuuriperintöä vaalien. Asukastaloja ja palveluita tehdään kotien lähelle. Pyöräteitä on kaikkialla.

Kamalasti hommaa! Mutta meillä riittää virtaa. Vihreä tuuli puhaltaa Helsingin raikkaan uudistuvaksi.

No comments: