Thursday, October 16, 2008

90. päivä: Miten heiluu kunnan talous?

Päivän talousuutiset ovat olleet tyyliä: “Nokian kurssi heiluu rajusti.” Pitäisikö tulevan kunnanvaltuutetun sukat pyöriä jaloissa maailmantalouden uutispyörteissä? Kyllä ja ei. Kaikki vaikuttaa kaikkeen, mutta kaikissa markkinatilanteissa kunnilla on vastuunsa ja tehtävänsä, jotka Helsingin kaupunginvaltuutetutkin ovat valmiit ottamaan vastaan.

Viime jouluna luin Pasi Toiviaisen Ilmastonmuutos. Nyt. -kirjan. Toiviainen ennustaa, että maailmantalous romahtaa 2040-luvulla, jos mitään ei tehdä ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Tänä syksynä olen monta kertaa ajatellut, että maailmantalous romahtaa ihan just nyt ihmisen itserakentaman rahatalouden logiikan pettämiseen ja pohjimmiltaan ahneuteen. (Toisaalta ihmisen ahneushan ilmastonmuutoksenkin taustalla piilee.)

Energiantuotannossa Helsingin pelastaa viime tammikuussa laadittu energiastrategiamme, joka pohjautuu uusiutuvan energian lisäämiseen. Siitä on pidettävä tiukasti kiinni, sillä investoinnit kotimaiseen, uusiutuvaan energiaan on turvamme. Se myös työllistää, samoin kuin matalanergiarakentaminen.

Hetkinen, mikä rakentaminen? Rakennusteollisuushan on hyytynyt syksyn aikana. Nyt tarvitaan kaupunkia rakentajana. Pelkkä vuokra-asuntotuotanto ei riitä kaupungin vastuuksi, jos rakennusmarkkinat pysähtyvät, sillä seuraukset tiedetään: syntyy asuinalueita, joissa on vain vuokra-asuntoja eikä se ole hyvä asia. Kaupungin on mahdollisesti turvattava myös kovan rahan rakentaminen. Siis hommaa riittää tulevalle kaupunginvaltuutetulle.

Onneksi kaupungilla sentään on työvoimapula. Bussinkuljettajia on liian vähän eikä lääkäreitä saada vaikeille tervesyasemille. Kolikon toinen puoli on se, että jos työttömyys uhkaa kasvaa, kaupungilla on tarjota työpaikkoja.

Siinä kolme kaupunginvaltuutetun työsarkaa maailmantalouden pyörteissä. Heittäkää lisää peliin!

No comments: