Monday, October 20, 2008

94. päivä: Mustavuoressa eivät rakennusmiehet melskaa

Mustavuoressa eivät rakennusmiehet melskaa, mikäli asia on minusta ja muista metsänrakastajista kiinni. Nyt ja pian on se aika, jolloin ratkaistaan monien kaupunkimme luontoalueiden kohtalo. Mustavuori on yksi niistä.

Helsinki tarvitsee kaupunkimetsänsä, ja Vuosaari erityisesti tarvitsee virkistysalueensa, kun sen täytyy kärsiä satamastakin. Ja Vuosaari on totisesti jo saanut osuutensa uljaan uuden Helsingin kasvusta. Niin paljon alueelle on rakennettu viime vuosina, mikä on sinänsä hyvä asia, onhan Vuosaari metron ulottuvissa.

Mutta Mustavuoreen loppuu luontoihmisen kärsivällisyys. Niinisaarentien pohjoispuolelle ei saa rakentaa. Tämän ovat moneen kertaan todenneet myös vuosaarelaiset itse.

Helsingin vihrealueiden suojelussa on kysymys vakavasta arvokonfliktista: luonnon merkitys vastaan Helsingin asuntorakentamistavoitteet (5000 uutta asuntoa vuodessa). Tämä ristiriita pystytään ratkaisemaan, jos tahtoa riittää.

Me vihreät ajattelemme, että voimme rakentaa tiiviimmin ja korkeammalle niillä alueilla, joilla ei ole enää luontoa, ja jättää luonnontilaiset alueet rakentamatta, luonnolle itselleen ja ihmisten iloksi. Onnekkaasti Helsingissä löytyy rakentamiskelpoisia alueita entisiltä satamilta. Ne ovat aivan kantakaupungin kyljessä, jolloin paljon palveluita on valmiina uusien asukkaiden käyttää.

Metsissä tärkeintä on se, että ne säilyvät, mutta eivät millaisina tahansa. Helsinkiläistä metsää kuuluu hoitaa luonnonmukaisesti eikä avohakkuumentaliteetilla. Luonnonmukaisessa metsässä on lahopuita, ryteikköjä, sieniä ja monenmoisia pikkuöttiäisiä. Helsinkiläisiin metsiin ei tarvitse ladata metsätaloudellisia odotuksia, mutta niiden virkistysarvot ovat pohjattomat. Metrolla metsään on parasta, mitä kaupunkilaiselle voi tapahtua. Jokainen lähimetsäretki on poissa vapaa-ajanmatkailun pahanteosta. Koska keväisen lehdon ihmeen tai syksyn ruskan multaisen tuoksun voi kokea Vuosaaressa, ei ole mitään syytä metsästää näitä elämyksiä automatkan päästä muualta Suomesta.

Mustavuori on mahtava paikka. Mene keskelle metsää ja koe ainutlaatuista Helsinkiä.

No comments: