Tuesday, October 21, 2008

95. päivä: Laajasalon luonnon ahdinko

Kun 28 vuotta sitten muutin Helsinkiin, ensimmäinen opiskelijakämppäni sijaitsi Laajasalossa. Rakastuin luontoon, kuten kaikki laajasalolaiset. Kauan sitä iloa kestikin. Nyt näet Laajasalokin elää muutoksen aikaa - satamien tyhjeneminen koskee myös Laajasalon öljysatamaa.

Öljysataman paikalle saadaan upea asuinalue, joka on aivan kantakaupunkia vastapäätä. Hienoa, toivotamme Kruunuvuorenrannan uudet asukkaat tervetulleeksi. Ihan ongelmitta tämä homma ei kyllä mene.

Laajasalon kaavoitus tahtoo levittää asutusta myös Kruunuvuoren ainutlaatuisiin metsiin, ihan turhan laajalle joka suuntaan. Tämä homma ei ole käynyt meille Vihreille suunnittelun missään vaiheessa.

Kaupunkisuunnittelulautakunnassa olemme käyneet häviämässä äänestyksiä, joissa olemme hakeneet mielestämme ekologisesti ja virkistyksen kannalta perusteltua ratkaisua: sijoitetaan asuntoja pienemmälle alueelle tiiviisti ja jätetään luontoon koskematta. Idea ei ole vielä kelvannut poliittiselle enemmistölle, mutta vaalithan nyt ovat tulossa, joten pienetkin keikautukset valtasuhteissa voivat olla Laajasalon luonnon pelastus.

Laajasalon toistenkin laidan luontoa ahdistaa. Vartiosaari, itäisen Helsingin hienoin saariparatiisi, on asemakaavassa selvitystilassa - eli ei ole päätetty, mitä sille tehdään. Me Vihreät haluamme sen säilyvän rakentamattomana, nykyisen kaltaisena metsäisenä, kallioisena huvilasaarena, johon mahtuu monenlaista virkistystoimintaa.

Politiikalla on väliä. Vaaleissa ratkaistaan myös puhumattomien, kuten luonnon, asiat.

No comments: