Monday, October 13, 2008

87. päivä: Huolestunut autoilija Alppilasta voi huokaista helpotuksesta

Eilen eräs alppilalainen kansalainen huolehti sitä, miten hänelle käy kun ruuhkamaksut tulevat eikä hänellä ole enää varaa liikauttaa autoaan metriäkään. Tänään hän voi huokaista helpotuksesta, sillä jos meidän Vihreiden ruuhkamaksumalli toteutuu, hän saa etuja: teillä on väljempää ja hiljaisempaa, pienhiukkaset eivät pilaa terveyttä ja maapallo pelastuu. Mutta hän saa myös rahallista hyötyä.

Vihreiden tänään julkaisema ruuhkamaksumalli menee näet näin: ruuhkamaksua maksava autoilija saa joukkoliikennelipun ja ruuhkamaksuilla sitten kerätään 60-80 miljoonaa euroa vuosittain joukkoliikenteen ja liityntäpysäköinnin parantamiseen.

Ruuhkamaksu koskisi henkilöautoja pääkaupunkiseudun seutulipun alueella arkisin klo 7.00-18.00. Autoilija valitsisi ruuhkamaksun kahdesta eri vaihtoehdosta, jotka oikeuttavat seutulippuun: vaihtoehdot ovat seutulippu (päivä-, kuukausi- tai vuosimaksu) ja seudulliseen kilometrimaksuun perustuva lippu (ajetut kilometrit latautuvat arvoksi lippuun). Lippua voi käyttää aina, kun auto ei ole liikenteessä.

Eikä alppilalaista autoilijaa rangaista ollenkaan, jos hän ajelee autollaan pienen matkan, koska kuntaraja täytyy ylittää ennen kuin maksua kerätään. Tosin alppilalaisen autoilijan kannattaa jo nyt kävellä, pyöräillä tai ajella ratikalla kaupungissa.

Niin kuin hän eilen tekikin. Kysymys näet esitettiin ratikasta.

No comments: