Friday, October 24, 2008

98. päivä: Hiljaisuuden vaalinta on politiikkaa

Hiljaisuus hoitaa ihmistä. Jokainen meistä tarvitsee pysähtymisen hetkiä. Nykyisessä tehokkuuden maailmassa hiljaisuuteen täytyy ponnistella. Monet meistä tekevät tietoisia valintoja vetäytymällä ajoittain hiljaisuuteen, ollaksemme jouten ja kuullaksemme oman hengityksemme.

Hiljaisuus ei ole kuitenkaan vain yksilöiden asia. Voimme tehdä myös poliittisia päätöksiä, jotka edistävät hiljaisuutta. Eikä kyseessä ole aivan turha asia. Melu sairastuttaa. Monen stressin, verenpaineen, univaikeuden ja rytmihäiriön taustalla on pitkään jatkunut, häiritsevä melu. Näin ei tarvitsisi olla, jos tekisimme toisenlaista politiikkaa.

Yli puolet helsinkiläisistä (300 000) elää haitallisilla melualueilla, joiksi lasketaan yli 55 desibelin meluisuus. Määrä on hälyttävä, mutta silti Helsingissä kaavoitetaan jopa asuntoja melualueille. Kaksi vuotta sitten Kumpulaan rakennettiin opiskelija-asuntoja Kustaa Vaasan tien laitaan. Ohi huristaa yli 40 000 autoa päivässä. Rakennuksen kadunpuoleinen seinä tehtiin melumuuriksi, jossa ei ole yhtään aukkoa, ei edes ovisilmiä. Yksi perustelu sille, että talo ylipäätään tehtiin, kuului: opiskelijat eivät asu talossa pitkään!

Melualueille ei saisi rakentaa, mutta tärkeää on myös poistaa meluisuuden lähteitä. Liikenne aiheuttaa eniten melua. Liikennettä tulisikin hillittä ruuhkamaksuilla.

Lisäksi kaupunginosien suunnittelussa pitäisi kiinnittää huomiota siihen, että palvelut ovat lähellä ja jalankulku- ja pyöräreitit ovat kunnossa ja kauniita, jolloin hiljainen liikkuminen lisääntyy. Kannattaa muistaa sekin, että kolmasosa kaikista henkilöautomatkoista on alle kolmen kilometrin matkoja. Jos ajeluja asuinalueiden sisällä saadaan vähenemään, asumisen laatu paranee heti.

Suuri merkitys on myös luonnolla, hiljaisuuden lähteellä ja ylläpitäjällä. Lyhytkin poikkeaminen lähiluontoon rentouttaa. Siksi jokaisella pitäisi olla mahdollisuus luontokävelyyn kodin lähellä, ilman ponnisteluja, koska tahansa. Kuulla lehtien havina, siilin varpaiden rapina hiekkaa vasten, perhosen siiven lyönti. Puilla, siileillä eikä perhosilla ole äänioikeutta, mutta meillä ihmisillä on. Meillä on myös oikeus puolustaa hiljaisuutta, puita, siilejä ja perhosia. Käytetään sitä oikeutta.

No comments: