Friday, February 16, 2007

71. päivä

Hyvää Kain päivää kaikelle kansalle. Ai lahjoja? No, totta KAI.

Kai Ovaskaisen tukiryhmän viihdejaosto lahjoo ehdokasta nettipelillä. Elokuva-aiheisessa pelissä pitää tunnistaa suomalaisia elokuvia. Palkintojakin jaetaan osaajille eli vapaalippuja leffaan kerran viikossa. Se ei pelaa joka pelkää.

Elokuva, kuin myös taide yleisesti, on ehdokas Ovaskaiselle rakasta. Pientä henkilöhistoriaa asiasta. Äijä luuhasi Pirkanmaan elokuvakeskuksen toiminnanjohtajana yhdeksän vuotta aikana, jolloin häntä ei vielä varsinaisesti voinut kutsua äijäksi eli aika-akselilla 1990-luku. Näin taata itse muistelee, löytyy myös netistä:

"Elokuvakeskus oli oiva linkki laajempiin elokuvakuvioihin. Turun, Oulun ja muiden maakuntakaupunkien kollegoiden lisäksi tutustuin Suomen elokuvasäätiön, elokuva-arkiston ja Filmikamarin toimintaan sekä mm. Rakkautta ja anarkiaa -festivaalin ja Cinema Mondon intomieliin.

Tampereen elokuvajuhlien järjestelytoimikunnassa ja hallituksessa istuin aikanaan parin vuoden ajan, mutta elokuvapuolella luottamustehtävieni huippu oli puheenjohtajuus opetusministeriön asettamassa työryhmässä. Se pohti vuosina 1998-99 keinoja, joilla alueellista elokuvatoimintaa voitaisiin kehittää. Jotkut esityksistämme elävät yhä keskusteluissa."

Viimeisimmässä blogikirjoituksessaan Ovaskainen puuttuu elokuvan rahoitukseen: "Kotimaiset elokuvantekijät ovat lahjakkaita ja ammattitaitoisia. He osaisivat tehdä nykyistä parempiakin elokuvia, mutta heillä ei ole siihen varaa. Elokuvasäätiön toimitusjohtaja Irina Krohn totesi taannoin tilaisuudessani, että suomalaisista filmeistä puuttuu rahapulan takia joka neljäs kuva. Se on liian kova tasoitus annettavaksi muille."

Kulttuurin rahoitus on eräs Ovaskaisen tärkeistä vaaliteemoista. Tästäkin aiheesta voi lukea perusteellisen version netistä, mutta kiireisille pikapalojen ystäville palveluksena palastelen tänne omaan blogiini aina muistaessani ehdokkaani aivotuksia. Tässä luovuudesta ja taloudesta: "Luovuuden lisäksi taide on myös työtä, joka luo lisää työtä. Kun keskeisten tekijänoikeusalojen jalostusarvon osuus kansantuotteestamme oli 2,92 prosenttia vuonna 1988, oli luku vuonna 1997 jo 4,13 prosenttia. Nämä taiteen alat kasvoivat yli kaksi kertaa nopeammin kuin taloutemme keskimäärin ja työllistivät jo vuonna 1997 yli 86 000 ihmistä eli lähes 4 prosenttia koko työvoimastamme."

Tämmöinen agenda tänään: Suomi-filmi maailmalle - Ovaskainen eduskuntaan.

No comments: