Wednesday, February 21, 2007

76. päivä

Koska Vantaalla meni kaukolämpö rikki, Hesarin joutui lukemaan vasta töissä. Siksi kai työmielessä lehteä selailee. Kova pula taksinkuljettajista vaikeuttaa kyydin saamista pääkaupunkiseudulla. Helsingin ja Uudenmaan työttömyys väheni. Työttömys väheni koko Suomessa. Nippu päivän otsikoita. Aiheita, jotka puhuttavat myös vaalivälinettäni Ovaskaista huomenna Malmilla ja ensi tiistaina Itäkeskuksessa.

Huomenna torstaina 22.2.2007 klo 18.30-20 Malmitalolla, Ala-Malmin tori 1, on TULEVAISUUDEN TYÖ -keskustelutilaisuus, jonka aiheina ovat työelämän muutos, työhyvinvointi ja julkisen työnantajan rooli tulevaisuuden palveluiden turvaajana. Alustajana kansanedustaja Tuija Brax ja Kai Ovaskainen.

Tiistaina 27.2. klo 18-20 Stoassa, Itäkeskuksessa, Turunlinnantie 1 keskustellaan otsikolla KUKA TEKEE PALVELUMME VUONNA 2015? Tässä tilaisuudessa alustaa Ovaskaisen lisäksi asukaspalvelujohtaja Katariina Poskiparta.

Työstä puhuminen on tavattoman herkkä asia, koska olemme tottuneet pelkäämään työttömyyttä. Eniten luultavasti siksi, että työttömältä riistetään oikeus täysivertaisuuteen yhteiskunnassa. Hänestä tulee anelija, jonka täytyy avata kohtuuttomasti yksityisyyttään saadakseen välttämättömän toimeentulon. Tähän meillä vihreillä on ratkaisu, perustulo, jota saisivat kaikki.

1990-luvun laman takia syvään sieluumme iskostuneen työttömyyden pelon takia tulevaisuudessa uhkaavasta työvoimapulasta puhuminen on riskaabelia. Mutta siitä on puhuttava, jos haluamme säilyttää hyvinvointivaltiomme palvelut.

"Seuraavan kymmenen vuoden aikana Suomessa tulee pula työntekijöistä - ei vain paljon mainostetuista huippuosaajista, vaan ennen kaikkea tavallista työtä tekevistä ihmisistä. Ilman heitä ei bussi kulje eikä lapsia ja vanhuksia hoideta", sanoo Ovaskainen nettisivuillaan. "Erityisen kipeästi suurten ikäluokkien eläkkeellelähtö osuu julkisiin palveluihin. Kuntien henkilöstöstä jää lähes puolet pois vuosina 2006-2020. Valtiolla tahti on osapuilleen sama."

Julkisten palveluiden tekijöitä tulee arvostaa, koska valittavaa työtä riittää. Bussikuskiksi vai taksirengiksi? Molempia tarvitaan, mutta olennaista on se, että liikatarjontaa työvoimasta noilla aloilla ei ole. Pula uhkaa molempien työnanatajia. Työntekijän täytyy tuntea tekevänsä arvokasta työtä turvatussa ympäristössä, jotta hän myös pysyy työssään ja palvelurakenteemme säilyy terveenä.

"Julkisen sektorin maine kohenee kilpailukykyiseksi vain, jos se kykenee takaamaan henkilöstölleen oikeudenmukaisen, turvallisen ja työntekijän elämäntilanteen mukaan joustavan työsuhteen sekä työn todellisen vaativuuden mukaisen palkan, sanoo Ovaskainen. "Yhteisten palveluiden henkilöstömäärä on mitoitettava riittäväksi ja vakituisia sijaisia lisättävä, jotta pätkätöiden määrää voidaan vähentää. Julkisen alan kilpailuvaltiksi on nostettava henkilöstön osaamisen kehittäminen. Vain haasteelliset työt ja niihin valmentavat jatkuvat kehittymismahdollisuudet tekevät kuntien ja valtion tehtävistä arvostettuja ja kiinnostavia."

Näillä eväillä lähdemme seuraaviin vaalikeskusteluihin. Tervetuloa Malmitalolle 22.2. ja Stoaan 27.2.

No comments: