Thursday, February 01, 2007

56. päivä

Tänään huomasin ärsyyntyväni, kun vietin meditaatiohetkeä pimeydessä. En suinkaan sen takia, että meditointi olisi ikävää, en toki, olen harjoittanut lajia jo pitkään, mutta koska meditoin mielenosoituksellisesti, niin ajatukseni eivät olleet tyhjyydessä vaan sähkönkulutuksessa.

Tänään vietettiin tai vietetään (riippuu informaatiosta) viiden minuutin sähkötön hetki ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Viestejä demosta on kulkenut sähköpostilistoilla koko päivän. Joten toki osallistuin, suomalaisen ajanlaskun mukaan, vaikka jotkut neropatit olivat laskeneet, että aika on oikeasti vasta vajaan tunnin päästä. Mutta päätin tässä välissä kirjoittaa blogin ja meditoida sitten uudestaan, jospa olisin paremmalla tuulella.

Minua siis ei tietenkään ärsyttänyt demo sinänsä, pidän kaikesta symbolisesta toiminnasta, vaan minua alkoi sieppaamaan kaikkien niiden paatoksellisten ihmisten mielipiteet, joita päivän mittaan jouduin lukemaan. Kynttilänvalossa ei saa istua viittä minuuttiakaan, koska sitten maailma luulee, että vihreät kuvittelevat ratkaisensa ongelmat pimeässä istumalla. Ja ilmakehää tuhotaan, kun kynttilää poltetaan. Just niin! Missä noita pateettisia tosikkoja oikein kasvaa? Demonstraatio on havaintoesitys eli ele, jolla tahdotaan julkisesti kertoa mielipiteensä asiasta. Ja nyt siis tahdoin kertoa, että sähköä pitää säästää.

Ylen vaalikone avautui tänään. Koneeseen sisältyy aivan mahdoton ilmastonmuutoksen torjuntaan liittyvä kysymys. Koneessa pitää valita yksi seuraavista ilmastonmuutoksen torjunnan keinoista: verotetaan päästöjä tiukemmin, asetetaan päästöille tiukemmat rajat, kehitetään ympäristömyönteistä teknologiaa, säästetään energiaa tai luovutaan talouskasvun ihannoinnista. (Tai sitten sai valita, ettei tehdä mitään).

Kaikkia edellä mainittuja tarvitaan ilmastotalkoissa. Valinta on lähes mahdoton, mutta kun jotain pitää valita, niin kai siinä sitten valitsijan luonne korostuu. Ihmettelin näet, miksi Ylen koneessa vaalivälineeni Ovaskainen ei ollut aivan ykkösenä minun tuloslistallani. Kun erot ovat samanmielisten vihreiden välillä pienet, niin tämä yksi vastaus erottelee joukon, vaikka luultavasti jokainen on tuskaillut vastaamisen mahdottomuutta.

Jaa, miksi epäilen, että luonne erottelee. No, siksi että Ovaskainen, joka on humaani, ihmiseen uskova ja rakentava ihminen, on vastannut tähän, että säästää pitää. Ja minä panin, että verottaa pitää tiukemmin. En taida sittenkään uskoa aidosti ihmisen hyvyyteen, kun en usko tuohon säästämisintoon muuta kuin itseni kaltaisten pyhimysten kohdalla. Niitä muita, pahiksia, varten ovat verot. Täytyy tosiaan meditoida se toinenkin viisiminuuttinen, jos vaikka kasvaisin ihmisenä.

No comments: