Tuesday, February 27, 2007

82. päivä

Joskus päämiehen blogi voi inspriroida, ei tosin ehkä aina kirjoittajan tarkoittamalla tavalla. Ovaskainen kirjoitti partureiden arvonlisäveron alennuksesta: "Parturipuodeista kiirii mukavia uutisia. Vuodenvaihteessa tehty arvonlisäveron alennus on toiminut odotetusti: alennus on siirtynyt hintoihin, asiakasmäärät ovat kasvaneet ja väkeä on vakinaistettu."

No, minä tietysti ensiksi muistin Larissan, ihanan kampaajani, ja nyt kun pää on puikoissa, jatkoin Ovaskaisen blogin lukemista.

Mies näköjään puhuu muutenkin arvonlisäveron problematiikasta.

Hommahan siis menee näin: arvonlisävero on kuuma peruna, joka uppoaa viattomaan äänestäjään, varsinkin jos asia popularisoidaan somasti. Keskusta vaatii ruoan arvonlisäveron laskua. Me vihreät emme, koska suurin hyöty tulee silloin kalleinta ruokaa ostaville. Jos halutaan auttaa pienillä eläkkeillä ja muilla tuilla eläviä, on nostettava näitä tukia, koska silloin etu kohdistuu oikein köyhimpiin.

Palveluiden arvonlisäveron lasku sen sijaan on hyvä juttu, koska palvelut työllistävät. Siksi ravintolaruoan arvonlisäveroa kannattaisi laskea, jotta ruokalatoimi työllistäisi. "Nyt maksamme kaupasta ostetusta ruuasta 17 prosentin veron, mutta tarjoiltuna ja toisten valmistamana siitä peritään veroa raskaimman mukaan eli 22 prosenttia. Työllistämisen kannalta suhde on täysin päätön", sanoo Ovaskainen.

No comments: