Friday, January 05, 2007

29. päivä

Suomen kilpailukyky globaaleilla markkinoilla on taikamantra, jota jatkuvasti hoetaan. Meidän pitäisi osata houkutella tänne investointeja ja ihmisiä. Ja mielellään vielä kaikkein parhaimmat tulevaisuuden osaajat. Miten se tehdään? Kuka tänne tietää hakeutua ja miten paljon nuoret osaajat tietävät suloisesta Suomestamme? Selvitetään. Tsekataan vaikka Wallpaperista, miten hot Suomi on nyt.

Wallpaper on trendihuntereiden lehti, jota luetaan keskustan kahviloissa tai selataan snobeissa kampaamoissa. Minä ostan sitä Käpylän Ärrältä, joten enempää minun ei kai kannatakaan selitellä itsestäni...

Uusimmassa Wallpaperissa kerrotaan maailman salatusta eliitistä: "the ultimate global go-to-list for the cool-seeking traveller". Eli paikoista, ravintoloista, kengäntekijöistä, klubeista, hotelleista ja kaupoista, jotka ovat in juuri nyt. Sille listalle kaiketi täytyisi Helsinginkin päästä, jos aikoo houkutella heitä, joilla on varaa asuinpaikkansa valita.

No, mitä Suomesta on päässyt mukaan. Helppo arvata: ei yhtään mitään. Koko Pohjolasta ei ole muuta kuin yksi tukholmalainen ravintola, mutta merkittävää ei olekaan Pohjoismaiden välinen ottelu, vaan se kirjo maita ja kaupunkeja, jolla on maapallomme menestyvälle pintajengillä annettavaa. Intia, Tokio, Buenos Aires, Shanghai, Meksiko, Dubai, Söul, Singapore sulassa sovussa Vanhan maailman metropolien kanssa.

Suomella on tarjota hyvinvointivaltiomme palvelut, jos vain osaamme ne säilyttää. Ja vakaa, turvallinen ja korruptoitumaton maa. Mutta ne eivät yksin riitä! Tarvitaan tekemisen meininkiä, kulttuuria ja luovuutta. Taide ja kulttuuri houkuttelee luovaa eliittiä ja siinä sivussa tuo iloa meille muillekin. "Luovuuden lisäksi taide on myös työtä, joka luo lisää työtä", sanoo isä Ovaskainen, joka varmaankaan ei lue Wallpaperia. Herra jatkaa kuitenkin ihan pätevästi: "Koska menestyksemme pohjautuu yhä enemmän uusiin ideoihin, olisi kulttuuri ja taide nostettava yhteiskunnassamme entistä selvemmin koulutuksen ja tieteen rinnalle." Tältä perustalta Helsinki voisi kurotella sille Wallpaperin vuosilistallekin.

Niin, tästä Ovaskaisesta tuli mieleeni, että mainostin pari päivää sitten liian aikaisin hänen esiintymistään Uudenmaan uutisissa. Lähetys tuleekin ulos vasta ensi viikon maanantaina tai tiistaina, vaikka haastattelu tehtiinkin jo tänään.

No comments: