Sunday, January 07, 2007

31. päivä

Mistäs tänään tuulee? Sitä ei aivan varmasti tiedä, sillä Suomen tuuliatlas on päivittämättä.

Ai siis mikä? Tuuliatlas on Ilmatieteen laitoksen vuonna 1991 keräämä tiedosto Suomen tuuliolosuhteista. Sitä tarvitaan esimerkiksi selvitettäessä suotuisia paikkoja tuulivoimaloille. Tuulivoima taasen on erinomaista, uusiutuvaa ja puhdasta energiaa, jota tuotetaan Suomessa liian vähän mahdollisuuksiin verrattuna. Tuulisessa maassa elellään, nääs.

Mutta miksi tätä ihme atlasta juuri tänään pitäisi ajatella? Koska Teija Kaarakainen, Marja Kotakorpi ja Hanna Lönngren kirjoittivat aiheesta tänään Hesarin Mielipide-palstalla otsikolla Tuulivoima on vastuullista energiantuotantoa. Ympäristöjärjestö Dodon ilmastoaktivistit tahtovat, että valtion budjetista löytyy rahaa tuuliatlaksen päivitykseen, jotta tuulivoimatuotanto lähtisi vauhtiin. Vanhentunut tuulisuusmittaus on näet tehty liian matalalta. Nykyiset tuulivoimalat kurottavat 100 metriin eikä näitä korkeuksia ole ollenkaan mitattu. Eikä sisämaata kartoitettu kunnolla.

Näin eduskuntavaalien alla onkin hyvä puuttua asioihin, joille valtio voi tehdä jotain. Toinen tuulivoimaa edistävä asia, mikä on eduskunnan vallassa, ovat syöttötariffit, muistuttaa edellämainittu Dodon kolmikko. Syöttötariffeilla voidaan ohjata energiantuotantoa kestävään suuntaan. Syöttötariffi on lisähinta, jota kantaverkon haltija maksaa sähköntuottajalle tämän verkkoon syöttämästä sähköstä ja se auttaa sähköntuottajaa suunnittelemaan yritystoimintaansa.

Tällainen syöttötariffi pitäisi saada tuulivoimalle, mutta se edellyttäisi uutta lakia. Kauppa- ja teollisuusministeri Pekkarinen ei näe asiaa tärkeänä, vaikka hänkin on askarrellut syöttötariffien parissa viime aikoina. Turpeelle näet on tulossa syöttötariffi ihan näinä viikkoina. Nykyhallituksemme pitää siis tärkeämpänä tukea uusiutumatonta ja päästöhirmua turvetta kuin puhtaita, uusiutuvia energianmuotoja.

Uusiutuvan energian tukeminen työllistää kotimaassa, muistuttaa vaalipäämieheni Kai Ovaskainen. Tuulta ei voi viedä eikä tuoda, se tulee itsestään. Suomen energiatalous lepää liikaa tuonnin varassa. Tästä ovat yhtä mieltä lähes kaikki. Siitä mitä asialle pitäisi tehdä ollaan eri mieltä. Me vihreät tahdomme kotimaisia, uusiutuvia, työllistäviä energialähteitä emmekä ydinvoimaa. Energiansäästöäkin uskallamme ääneen ehdottaa, niin yksityisille ihmisille, teollisuudelle, yrityksille kuin kuntien ja valtion laitoksillekin.

No comments: