Thursday, January 11, 2007

35. päivä

Eduskunta on se paikka, jossa tulevaisuutemme raameja linjataan. Myös sitä, miten me kansalaiset eduskunnan toimintaa ohjaamme. Nyt eduskunnan tulevaisuusvaliokunta on tilannut tutkija Mika Mannermaalta näkemyksiä tulevaisuuden vaikuttamisesta. Mannermaa on pannut mietelmänsä pakettiin otsikolla Demokratia tulevaisuuden myllerryksessä.

Mannermaa ehdottaa sähköistä äänestämistä, virtuaalisia kansanäänestyksiä ja äänestämistä pitkin vaalikautta. Hän ehdottaa jopa virtuaalista vaalipiiriä, joka olisi koko maan kattava eli vähän niin kuin nettikansan vaalipiiri.

Ihmisten pitää saada vaikuttaa enemmän asioihin vaalien välillä. Siksi sitovia kansanäänestyksiä pitää kehittää. Jaksammeko äänestää vähän väliä, vaikka sen voisi hoitaa netissä, on sitten toinen kysymys. Vain aktiiviset jaksavat, vastustajat väittävät. Mutta niinhän on jo nyt! Kaikki keinot saada nuoria äänestämään pitää ottaa käyttöön. Netti on siinä avainasemassa.

Nuorille ei tosin haluta antaa vaikutusvaltaa, mikä Hesarin juuri tilaamaan kyselyyn on uskominen. Äänestysikärajaa ei haluta laskea, mm. siitä syystä että nuoret eivät tiedä tarpeeksi asioista. Tietävätkö aikuiset muka?

Kunnallisissa vaaleissa äänestysiän voisi minusta mainiosti laskea 16 vuoteen. Samaa mieltä on 27 % vihreitä äänestävistä, suurin prosenttimäärä keskustapuolueen kannattajien jälkeen. Kaikkien muiden puolueiden kannattajat vastustavat asiaa vielä enemmän. No, ei sitä aina voi olla enemmistöä. Pikku hiljaa, pikku hiljaa...

Nuoret käyttävät niin paljon kunnallisia palveluita, että heidän vaikutusvaltaa tulee lisätä. Äänestysikärajan laskeminen ei tosin yksin riitä. Vaaleissa pitää myös keskustella nuoria kiinnostavista asioista. Koulujen järjestämät vaalipaneelit ovat tähän hyvää kasvatusta.

No comments: