Tuesday, January 30, 2007

54. päivä

Istuta puu, se sitoo hiilidioksidia.

Kärsivän ilmaston takia on tehtävä paljon ja monenlaista. Yhtä taikakeinoa ei ole ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. Jokaisen on tehtävä sitä, mitä osaa parhaiten. Minä osaan istuttaa puita vaikka unissani, niin paljon olen hommaa tehnyt lapsesta asti. Maata ei tosin ole, joten valmiuteni ovat vajaakäytössä. Mutta muistakaa minua, kun lähdette metsää tekemään.

Ajattelin tätä, kun tutkin aamun Hesarin keinoja ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. En osaa rakentaa aurinkokennoja, en tehdä tuulivoimalaa, en nesteyttää hiilidioksidia merenpohjaan. Kykyni merileväviljelmän pystyttämiseenkin taitavat olla aika rajalliset.

Mutta jotain osaan. Osaan istuttaa puita.

Kuvataiteilijoista minulle kaikkien aikojen rakkain, jos näin edes voi rankata eniten rakastamansa taiteenlajin harjoittajia, on saksalainen Joseph Beuys (1921-1986). Monen taiteenlajin pioneeri Joseph Beuys istutti myös puita. Kasselin Documentassa (Euroopan suurin toistuva nykytaidenäyttely) vuonna 1982 Beuys istutti 7000 tammea torjuakseen saasteita. Beuysin perintöä tarvitaan nyt. Beuysille taide oli maailman pelastamista ja maapallon hoitamista.

Tällä viikolla kuullaan, mitä taiteen entisellä pääkaupungilla Pariisilla on asiaa. Hallitusten välinen ilmastonmuutospaneeli (IPCC) esittää raporttinsa perjantaina ja työryhmä on koolla koko viikon Pariisissa.

Paljonko ilmaston arvioidaan lämpenevän? Kukaan ei tiedä, koska mannerjäätikön sulamisen mallintaminen on niin monimutkaista, että hommaan menee ainakin viisi vuotta. Sitä aikaa meillä ei ole varaa odottaa. Siitä olemme varmoja, että me ihmiset itse olemme tämän kuuman sopan keittäneet.

Mutta meillä on toivoa, kunhan muutamme elämäämme. It's not too late, sanoo Greenpeace Eiffel-tornin kyljessä. Pariisin symbolilla, tuolla länsimaisen teollisen sivistysyhteiskunnan manifestilla on nyt meille asiaa. It's not too late, huutaa Eiffel-torni, jos vain kuuntelemme.

No comments: