Monday, January 15, 2007

39. päivä

Demokratian pitäisi olla yhdenvertaista. Kaikkien pitäisi päästä tasa-arvoisesti mukaan vaikuttamisgeimeihin. Helpommin vaadittu kuin tehty.

Espoossa puuhattiin syksyllä metroa niin innoissaan, että asiasta lopullisen päätöksen nuijinut valtuuustokokous kuvattiin ja levitettiin internetin kautta. Tästä tomeroituneena Espoo aikoo tulevaisuudessa radioida valtuuston kokoukset nettin välityksellä kuultaviksi. Kuulostaa hyvältä, vai kuulostaako?

Hesarin kaupunkitoimitus on tämän päivän lehteen vähän kysellyt mielipiteitä vaikuttajatahoilta, mm. tältä minun vaalivälineeltäni Kai Ovaskaiselta, joka työkseen johtaa naapurikaupunki Vantaan viestintää. Ovaskainen ei riemusta kiljahdellut ajatuksesta, syystä että hänellä on Tampereen valtuustoajoiltaan kokemusta asiasta. Edistyksellinen Tampere näet radioi valtuuston kokoukset jo 1990-luvun puolivälissä. Siellä yleisö kyllästyi äkkiä puuduttavaan puhevirtaan. Ovaskaisen mielestä kansalaisten ja valtuuston välillä pitäisi olla interaktiivisuutta, jotta homma pysyisi kiinnostavana. Mutta miten sen sitten toteuttaa, hän kysyy.

Minusta valtuuston radioiminen tai televisioiminen ei ole yhtään pöhkömpi juttu. On se edistystä siihen verrattuna, että nyt tarvitsisi könytä jonnekin valtuuston lehterille, jos tahtoisi seurata puhetulvaa. Oppisivat valtuutetutkin puhumaan lyhyesti ja innostuneesti, kun olisi joku muukin kuulemassa kuin aina ne samat valtuustokaverit ja tutut toimittajat.

Valtuutettujen esiintymistaitojen hiominen ei kuitenkaan ole varsinainen syy siihen, miksi kannatan kokousten nettiavoimuutta. Internet-ihminen elää maailmassa, jossa hän itse valitsee, ja haluaa valita asiat, joista on kiinnostunut. Toimittajat suodattavat ja nostavat medioihinsa jutut, jotka heidän mielestään ovat yleisesti kiinnostavia. Tällöin monet pienemmälle yleisölle tärkeät kunnanpäätökset jäävät kokonaan uutisoimatta. Internet-maailman ihminen on tottunut saamaan tiedon itseään kiinnostavasta asiasta itse valitsemastaan lähteestä ja niin nopeasti kuin mahdollista. Osa ihmisistä tahtoo autenttista alkuperäislähdettä, esimerkiksi ihan aidon valtuutetun elävää puhetta.

Kansalaisten vaikutusmahdollisuuksia pitäisi lisätä, ja tuo Ovaskainen kuuluttama interaktiivisuus olisi poikaa. Jos esimerkiksi päästäisiin sitoviin kansanäänestyksiin, niin netti olisi siihen omiaan. Kyllähän keskiviikon kello viiden äänestykset aina uutiset voittaisivat, vai mitä?!? Tulisi lähdettyä töistäkin kotiin kipin kapin, kun pitäisi päästä painamaan viikon äänestysnappia.

Tätä kirjoittaessani Ovaskainen on ollut Vantaan valtuustossa. Seuraamassa sitä puhetulvaa. Ja ehtinyt jo tiedottaakin päätöksistä. Aikaansaava kaveri.

No comments: