Saturday, January 06, 2007

30. päivä

Pyhäpäivä, siis saarnan aika vaihteeksi. Viisaat tietäjät tulivat itäisiltä mailta kauan sitten, ja siksi kaupat ovat kiinni tänään. Olennaista itämaan tietäjien matkassa oli kunnioittaminen. He tulivat tuomaan lahjoja ja kumartamaan ihan vierasta lasta vieraassa maassa.

Tänä aikana meidän jokaisen on välttämätöntä punnita kulkemisen ja matkailemisen motiiveja, jotta emme enempää saastuttaisi kärsivää maapalloamme. Vieraan kohtaaminen on kaiketi se hyväksyttävin motiivi matkustaa. "Jokainen kohtaaminen on mahdollisuus", sanotaan japanilaisessa kylpylässä Tukholmassa (lainaus on varmaan jostain ihan muualta, mutta muistan sen sieltä). Kohtaamiset lisäävät ymmärrystä ja suvaitsevaisuutta. Ja halua auttaa, kun jossain on hätä.

Perulainen Tai Ji -opettajani Patricia on avannut minulle Jin-Jang-maailmaa (tiedättehän sellaisen mustavalkoisen kiinalaisen pallon kuvan, josta pitää kuvitella, että ne musta ja valkoinen ovat koko ajan liikkeessä).

Patrician Tai Ji on tanssillinen kertomus. Siinä kerätään vaikutteita eri puolilta, tutkitaan niitä, sekoitetaan ja lopulta annetaan kaikki pois. Sitten avataan silmät ja sanotaan "WAU" maailman kauneudelle. Kuulostaa vähän pöljältä, mutta on tosi kivaa, ja tanssia voi jatkaa loputtomasti. Olennaista Patrician Tai Jissa on avoimuus uudelle ja toisille ihmisille sekä halu antaa omastaan. Vain tyhjään mieleen mahtuu uutta. Tämäkin on itämainen viisaus.

Voisimmekin alkaa viettää tätä tietäjien päivää kulttuurien kohtaamisen päivänä.

No comments: